• photo
  • word

時層の家:A house that layers time

ポートフォリオ(ご要望と提案内容をPDFにまとめています)
時層の家(別ページで開きます)

西暦1150年に建立された由緒ある寺院に隣接した敷地。歴史ある街並みに好感して移り住む人が多い目黒・碑文谷において、これら街並みの延長上にインテリアデザインがある事を目指しています。そこで由緒ある歴史と共に経過していく「中小の時間」をインテリア設計のコンセプトとしています。

数十年の変化:徐々に飴色に変化していくチーク材。
一年の変化:四季折々に変化する桜並木を楽しめる開口部とスペース。
一日の変化:日々の光の変化で表情を出す和紙。

時間が経つほど味わい深くなる楢のテーブル、時間を重ねた米沢箪笥、鉄鍋や陶磁器といった小物など、素材・家具.小物も時間が経てば経つほど変化するものを選定しています。それらの時間を横断するように住む人の時間が加わり「時間の重層化」を生まれ、その時間を楽しむ事が暮らしに深みを与えると思います。

【物件データ】
計画地:東京都目黒区碑文谷
主要用途:コンセプトルーム&専用住宅
工事種別:全面改修
床面積:143.91㎡
事業者:株式会社リビタ
協力:意匠設計 後藤典子、照明計画 三橋倫子、家具計画 Gate Japan Inc.
施工:パナソニックES集合住宅エンジニアリング
写真:荒木文雄、ナカサ&パートナーズ

【掲載雑誌】
都心に住む 2014年2月号

“A house that layers time”

The site is adjacent to a historic temple which was build in year 1150. The interior design of this project is thought as an extension of this historical townscape where many people move to live here favoring this historical townscape. The concept of the interior design is “small to medium time frame” which passes by together with history.Changes in decades:Teak wood which gradually changes into leaden color.Changes in a year :Window and space which enables to enjoy the cherry blossom trees that changes by season.Changes in a day:Hand made Japanese paper made by craftsman which gives different expression by the changes of everyday light.Cypress table becomes tasteful as time pass by, Yonezawa cabinet layers time, from iron pot and ceramic ware to materials, furniture and ornaments we have chose products that changes as time passes by. Time that the owner spends here will layer and give depth to life.

[Data]
Site : Himonya, Meguro-ku, Tokyo
Building type : House
Construction type : Overall renovation
Total floor area : 143.91㎡
Business operator : ReBITA inc.
Subcontractor : Lighting design Noriko Mihashi, Furniture plan Gate Japan Inc.
Construction : Panasonic Eco Solutions Condominiums & Apartments Engineering Co., Ltd.
Photo : Fumio Araki Nacasa & Partners

[Publication]
SUUMO 2014.2

“時層の家”
建筑用地毗邻有1000年以上历史的寺庙。对应此次改修工程向前看100年“大跨度时间”这一经营理念,我们补充设计了一个“中小型的时间”。  数十年的变化:逐渐成长变为米黄色的柚木。一年的变化:在开口部和空间享受随四季盛开凋零的樱花树。 一天的变化:根据光线的变化而浮现出不同表情的日本和纸。随着时间推移越来越有品味的小橡木桌子,象征时间重叠的米泽五斗柜,铁锅和陶器等。材料,家具的选定都遵循了会随着时间的推移而变化这一特征。这些物品遗留下的时光与居住者的时光相互交错,从而诞生出“分层的时间”这一概念。 让人们愉快地享受这些时间的同时赋予人们更有深度的生活。

 [建筑资料]
所在地:东京都目黑区碑文谷
主要用途:样板房及私人住宅
建筑类型:装修
建筑面积:143.91㎡
运营商:Rebita 公司
合作:照明规划 三桥伦子,家具设计 Gate Japan Inc.
承包商:Panasonic ES housing complex engineering
摄影:荒木文雄,Nacasa & Partners

 

related photo